Sfaturi

3 Moduri de Schimbare a Atitudinii pentru Îmbunătățirea Imaginii de Sine

schimbare de perspectiva

Eckhart Tolle spune că totul are locul său necesar. Nu voi scrie despre Eckhart (cel puțin nu acum), deși învățăturile lui pot ghida pe oricine e deschis să învețe. Totuși, acest articol este despre tine. Este despre cum să ieși din cușca pe care ai construit-o singur timp de ani și ani. Acum este momentul în care lași în urmă frica, trecutul de care ți-e rușine, eșecurile și toate neplăcerile. Ai învățat deja din ele. Nu mai ai nevoie de gânduri agățate de trecut.

Evenimentele din trecut sunt doar instrumente pentru autoperfecționare. Ok, aș fi vrut să spun îmbunătățirea imaginii de sine. Sună mai aproape de adevăr decât pornirea pe drumul către perfecțiune… drum imaginar ca oricare altul, dar care duce tot către imaginar. Dacă țintim către îmbunătățire și nu perfecțiune, avem șanse mai mari să experimentăm succesul.

Așa, pornisem de la evenimentele din trecut – permite-le să te învețe atunci când se întâmplă și eliberează-te de ele când ești în prezent.

Scopul acestui articol este de a-ți schimba perspectiva, oricât de puțin. Până la sfârșitul rândurilor următoare, ceața va dispărea și vei începe să întrezărești ocazii pentru a obține succesul. Ce fel de succes? Succesul pe care îl cauți, indiferent de domeniu.

Poate vrei să fii în cea mai bună formă. Sau poate vrei să devii antreprenor. Cum ar fi dacă ți-ai continua studiile pentru a deveni cel mai bun absolvent, cel mai bun medic, cel mai bun scriitor? Cum ar fi dacă ai fi cea mai bună mamă pentru copiii tăi, cel mai bun tată sau cea mai bună ființă umană? Asta fără a te ignora pe parcurs.

 

Iată ce poți face pentru a deveni un tu îmbunătățit 🙂

 

Acceptă-te așa cum ești.

De fapt, nu ești în niciun fel. Pur și simplu, ești. Restul sunt doar cuvinte și etichete inventate de oameni acum mult timp. Înțelesul acestor cuvinte și etichete este la origini unul simplu. Cu toate acestea, le atribuim diverse înțelesuri în funcție de trăirile pe care le avem în relație cu ele. Deși, uneori cuvintele ne pot ajuta enorm, alteori acestea ne țin pe loc. Nu ne permit să evoluăm.

Vrei aprobarea celor din jur? Dacă nu ești pregătit să te accepți pe tine însuți, ceilalți nu o vor face. În schimb, atunci când te accepți așa cum ești, nu îți va mai păsa de aprobarea celor din jur.

Dacă te întâlnești cu oameni care aduc mereu în discuție trecutul doar pentru a te cataloga în vreun fel, spune-le că alegi să trăiești în prezent și că ai învățat destul din trecut. Preferi să experimentezi evenimente și trăiri noi. Nu mai permiți trecutului să îți conducă existența. Ești condus de ceea ce poți face, de ceea ce știi și de extraordinarul din interior.

 

Profită de momentele în care te simți leneș, slăbit și deprimat.

Aceste momente sunt declanșate de anumiți factori. Însă acești factori prind viață numai când gândurile se stârnesc. Hai să îți dau un exemplu: să spunem că vrei să faci exerciții fizice, dar nu ai chef. Câte scuze poți găsi în 5 secunde? Vei avea de-a face cu o inundație de scuze. Aa și să nu uităm că cel care se îneacă în această mare de gânduri … exact TU.

Mel Robbins a inventat regula de 5 secunde pentru a te determina să acționezi. În principiu, când vrei sau trebuie să faci ceva și nu ai chef, începi să numeri de la 5 la 1 și pur și simplu începi să acționezi. Această metodă funcționează deoarece îți activează cortexul prefrontal și nu îți mai permite să inventezi scuze. Gândurile se liniștesc atunci când te concentrezi pe altceva.

Da. Regula de 5 secunde chiar funcționează. Problema cu această regulă este să îți amintești să o folosești. Dacă o folosești suficient de des, vei observa că va deveni automatism.

 

Folosește comparația doar pentru a veni cu idei legate de îmbunătățirea imaginii de sine.

Multe persoane vor să devină copia fidelă a idolilor lor. Vor să obțină același fel de succes, să aibă aceeași familie, să călătorească la fel de mult sau să mănânce aceleași mâncăruri. Chiar dacă nu le plac în mod deosebit și activitățile care vin la pachet cu persoanele pe care le admiră.

Apoi, își dau seama că nu pot obține ceea ce vor. Încep să se scalde în propria lor milă. Încep să își spună că nu sunt suficient de buni, deștepți, inteligenți, curajoși. Iar în final, abandonează orice gândindu-se că indiferent de ceea ce fac, tot nu vor ajunge acolo unde își doresc. Deși, dacă ar avea puțină răbdare și-ar da seama că nu își doresc acele lucruri.

Dacă te afli în această situație, începe să analizezi admirația și să o folosești ca pe un avantaj. Data viitoare când simți că vrei să te judeci, uită-te la situație din altă perspectivă. Ce admiri la ceilalți cel mai mult? Cum crezi că au ajuns acolo? Poți ajunge și tu acolo? Dacă răspunsul este nu, atunci înseamnă că vrei cu totul altceva. În acest caz, fii sincer cu tine însuți și începe să îți construiești propriul vis. Nu mai trăi visurile altora. Ale tale sunt la fel de fascinante.

Părăsirea găndurilor distructive și alegerea prezentului aduc cu sine un val uriaș de putere. Ne petrecem majoritatea vieților concentrându-ne pe gânduri în loc de acțiuni. Deși acțiunile sunt mai satisfăcătoare.

Acțiunile vin la pachet cu îmbunătățirea imaginii de sine și cu acel sentiment de semnificație. Acționează acum și bucură-te de fiecare secundă în care simți că trăiești. Îmbunătățirea imaginii de sine și succesul se bazează pe experiență, cunoștințe și curaj. Deschide larg ochii și găsește ocazii de a deveni mai cunoscător, mai deschis și mai aproape de ceea ce îți dorești tu de fapt. Găsești ocazii peste tot. Important este să îți amintești să acționezi.

 

O provocare pentru tine:

În fiecare zi timp de o săptămână, oricând te gândești să faci ceva, dar nu ai chef, acționează oricum.

Accept și eu provocarea 🙂

Era să uit: unii din noi facem cu ușurință lucruri care nu ne plac pentru ceilalți, dar nu și pentru noi. Pune-te pe primul loc măcar pentru o săptămână. Vei vedea că nu e nimic egoist în asta. Mai degrabă, vei deveni mai eficient și mai fericit.

Împărtășește progresul tău mai jos în comentarii. Împarte cu ceilalți gândurile pe care le ai și scuzele pe care ți le spui. Intră pe pagina de facebook și vorbim acolo dacă te simți mai confortabil acolo. E distractiv să afli ce gândesc ceilalți, uneori chiar iluminator și de multe ori, rămânem cu mult mai mult decât informații –ne alegem cu prieteni și strategii câștigătoare.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Scrie un comentariu