Nutriție și Stil de viață

5+ idei pentru un mic dejun sănătos

Micul dejun – cea mai importantă masă a zilei? Ultimele studii indică faptul că micul dejun poate fi considerat opţional şi că nu aduce prea multe beneficii, în afară de formarea unor obiceiuri mai sănătoase cu privire la stilul de viaţă. Astfel că micul dejun tinde să devină o alegere personală.

Pentru mine, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Este una dintre cele mai gustoase momente ale zilei şi îmi dă acel impuls de care am nevoie pentru a mă încărca la maxim cu energie. Nu a fost însă tot timpul aşa. Am început să mănânc la micul dejun atunci când am avut nevoie să slăbesc. Mai mult decât atât, majoritatea celor ce introduc un mic dejun sănătos în alimentaţie sunt mai înclinaţi către atingerea şi menţinerea unei greutăţi normale. Unul dintre motive este chiar schimbarea în sine.

Baza unui mic dejun sănătos
Micul dejun trebuie să fie săţios, adică să îţi ţină de foame 3-4 ore. Dintre toate alimentele recomandate pentru micul dejun, cel mai săţios este oul, care în combinaţii variate, îţi poate ţine de foame până la 4 ore, uneori mai mult.

Următoarele alimente îţi vor garanta un mic dejun sănătos:

Ouă (alături de legume, lactate, pâine, avocado, grapefruit)
Fulgi de ovăz (înmuiaţi cu o seară înainte sau sub formă de terci preparat cu apă/lapte, fulgii de ovăz merg de minune cu fructele şi nucile; îndulceşte-i după gust cu miere sau zahăr de cocos)
Iaurt (adaugă fructe proaspete/deshidratate, nuci/migdale, scorţişoară, seminţe de susan/chia/cânepă)
Seminţe de chia (pregăteşte-le cu o seară înainte sub formă de budincă de chia sau adaugă-le în iaurt)
Nuci (presărate peste iaurt, în terciul de ovăz sau consumate alături de fructe proaspete)
Fructe (salată de fructe cu iaurt şi seminţe de chia, mergi pe fructele de sezon; pentru a elimina orice fel de disconfort la nivel digestiv, le poţi prepara termic pentru scurt timp)
Seminţe de in (proaspăt măcinate sau ca atare, seminţele de in pot fi adăugate în smoothie-uri sau iaurt)
Brânză (urdă cu ardei gras galben, roşu, verde; brânză proaspătă cu măr, scorţişoară şi miere; omletă cu spanac şi parmezan)
Smoothie/shake proteic (iaurt/lapte cu banană şi alte fructe, pudră proteică sau unt de arahide, pudră de roşcove/cacao, scorţişoară/turmeric, ghimbir)

Laptele menţionat poate fi şi de origine vegetală. Dacă alegi să cumperi laptele vegetal, acordă atenţie etichetei pentru a evita ingrediente inutile (zahăr, îndulcitori, stabilizatori, conservanţi, arome). O alegere mai sănătoasă ar fi prepararea laptelui vegetal în casă (lapte de migdale, lapte de susan, lapte de cocos).

5 idei de mic dejun sănătos
Terci de ovăz cu nuci şi căpşuni (sau orice alt fruct de sezon)
Iaurt cu fructe proaspete de pădure şi granola
Ou fiert cu rucola, raddichio (cicioare de grădină) şi cracker sau pâine prăjită unsă cu avocado
Griş integral cu lapte şi sos de cireşe
Omletă cu praz şi ciuperci

Ce bei la micul dejun?
Ceai – alege ceaiuri de plante fără efect sedativ (ceai verde, ceai negru, ceai alb, ceai de urzică, ceai de ghimbir, ceai de păpădie).
Apă – bea apă imediat ce te-ai trezit (300-600 ml) şi continuă cu micul dejun în 15-30 de minute.
Cafea – o cafea pe zi este suficientă pentru a te energiza; consum-o simplă, alături de micul dejun.

Vrei să incluzi micul dejun în alimentaţia zilnică? Prepară-l pentru început de seara până când te obişnuieşti să acorzi o jumătate de oră în plus fiecărei dimineţi. Chiar dacă nu poţi mânca toată cantitatea propusă pentru micul dejun, este suficient să începi cu câteva îmbucături pentru a creşte treptat până când corpul tău se va adapta.

Fie că pregăteşti micul dejun pentru tine sau cei mici, te poţi bucura de o masă delicioasă, rapidă şi plină de nutrienţi fără prea multă bătaie de cap.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Scrie un comentariu