Sfaturi

Cum stimulezi producția de dopamină

Ai observat cum uneori ești motivat să faci orice activitate, iar alteori nu vrei să auzi nici de cele mai plăcute activități? Motivația poate dispărea instant atunci când nivelul de dopamină scade. Dar ce legătură are dopamina cu motivația? Cum poți stimula producerea de dopamină? În acest articol vei afla ce este dopamina și de ce este important să ai un nivel constant de dopamină. La sfârșit, îți voi arăta cum să mănânci pentru a crește nivelul de dopamină pentru a-ți stimula motivația.

Ce este dopamina?
Dopamina este o catecolamină ce are rol de neurotransmițător. Catecolaminele sunt produse cu ajutorul aminoacidului l-tirozină. Vei auzi frecvent recomandarea de a suplimenta cu l-tirozină pentru a crește secreția de dopamină. Dopamina îndeplinește roluri variate, atât la nivelul creierului, cât și la nivelul întregului corp. Printre rolurile acesteia se numără:

  • control locomotor
  • aptitudini de învățare
  • memorie
  • emoții
  • cunoștințe

Pe lângă rolurile neuronale, dopamina are și alte roluri precum reglarea extracției sodiului și a echilibrării electroliților la nivelul rinichilor.
Dopamina creează trairi plăcute, sentimente recompensatorii și motivație. Producția optimă de dopamină stimulează atenția, concentrarea și memoria. Când nivelul de dopamină scade, atunci apar următoarele:

  • scăderea motivației
  • declinul cognitiv
  • problemele de atenție și concentrare
  • scăderea entuziasmului
  • dificultățile de memorare

Toate acestea pot fi corectate prin stimularea producției de dopamină. Într-adevăr, ajută să afli cauza care stă la baza scăderii dopaminei. În zilele noastre, există un val de scădere a nivelului de dopamină pentru că avem de-a face cu numeroși stimuli, experimentăm o serie de evenimente și nu mai suntem stimulați atât de ușor de normal. Vrem din ce în ce mai mult. Consumăm substanțe care duc la dezechilibre hormonale și care ne dau tot organismul peste cap. Aici intră fumatul, consumul de alcool, de sucuri, mâncatul alimentelor procesate, utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice, lipsa de somn, stresul excesiv.

Alimente și băuturi care cresc producția de dopamină
Înainte de toate, vreau să îți spun care sunt alimentele care scad dopamina: grăsimile saturate în exces, zahărul (care se găsește în majoritatea produselor procesate), îndulcitorii și toate alimentele procesate, rafinate, fast-food.

Acum trecem la partea distractivă în care afli ce alimente ajută la creșterea dopaminei:

Proteine (în special proteine bogate în l-tirozină): curcan, vită, pește, ouă, miel, lactate, soia, fasole, migdale, pepene roșu, avocado, banane, ciocolată.
Probiotice: iaurt, kefir, murături, alimente fermentate, varză murată.
Antioxidanți (resveratrol): afine, merișoare, struguri, fistic, alune, cacao, ciocolată neagră.
DHA: hering, somon, sardine, alge, păstrăv.
Acid folic: legume frunzoase, fructe, carne, nuci, carne de pasăre.
Băuturi: cafea, ceai verde, ceai negru, ceai de mentă.
Condimente și alte substanțe: curcumin (turmeric), ginkgo biloba, l-teanină, extract de oregano.

Activități care stimulează producția de dopamină
Somnul este primul pe listă. Un corp odihnit va funcționa mai bine. Atunci când îți privezi corpul de somn, secreția de dopamină scade. De aceea, poți observa declinul atenției, capacității de memorare și a entuziasmului pentru orice activitate. Vorbim aici despre obiceiul de a nu dormi suficient și nu de o singură noapte pierdută la câteva luni sau o dată pe an.
Meditația vine natural după somn. Dacă ai probleme cu somnul, stresul sau cu găsirea unei pasiuni, atunci încearcă meditația. Vei descoperi că relaxarea ajută la reechilibrarea funcțiilor corpului. Meditația permite sincronicitatea ambelor emisfere cerebrale.
Muzica și exercițiile fizice susțin producția de dopamină. Nu ai nevoie de ore întregi de exerciții extenuante. O simplă plimbare ajută enorm. Plus că lumina soarelui este benefică pentru stimularea dopaminei.

Plan alimentar de 1 zi pentru a stimula producția de dopamină

Mic dejun – Terci de ovăz cu lapte și banană
Gustare – Iaurt cu migdale și merișoare
Prânz – Salată rapidă și sățioasă cu sardine
Gustare – Fasole bătută cu spanac și ciocolată neagră
Cină – Carne de curcan cu castraveți murați

Combină strategiile de mai sus pentru a obține cele mai bune rezultate. Vei vedea lucrurile mai clar și vei avea mai multă energie. Stimulează producția de dopamină în mod natural folosind ce ai la îndemână.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Scrie un comentariu