Nutriție și Stil de viață

Mâncatul Intuitiv: Ce este și cum începi?

Cum ar fi să te simți grozav și să ajungi la o greutate optimă? Nu-i așa că te-ai simți minunat să deții controlul absolut asupra modului în care mănânci? Poți atinge greutatea la care te simți cel mai bine și te poți opri din obsesiile legate de alimentație. Dar niciun program și nicio recomandare nu te va duce în acel punct decât dacă reînveți să mănânci intuitiv.

Da, e adevărat, am experimentat cu toții mâncatul intuitiv când eram copii. Mediul și societatea în care am crescut au dus la uitarea acestei aptitudini pentru mulți dintre noi. Poate că mâncatul intuitiv este o expresie nouă pentru mulți, dar cu siguranță nu este un concept nou.

Ce este Mâncatul Intuitiv?

Mâncatul intuitiv este un concept care susține ideea că organismul nostru știe cel mai bine de ce alimente are nevoie, de câtă hrană și când. Mâncatul este asemănător altor nevoi fiziologice, precum mersul la baie. De obicei, nu planifici mersul la baie și nu te întrebi dacă te vei opri în timpul acțiunii, dacă vei amâna sau cum se petrec lucrurile pentru ceilalți. La fel se întâmpla și cu mâncatul înainte ca această aptitudine să dispară. Mâncam când apărea senzația de foame. Acțiunea de a ne hrăni a fost cândva o abilitate înnăscută. Oare ce s-a întâmplat între timp?

Părerea mea este că am început să clădim confort. Ne-am început călătoria prin condiționarea socială. Reacțiile noastre naturale au fost înlocuite de norme, reguli, lipsă de timp, planificări, haos. Părți din creierul nostru cred încă în existența lipsurilor și în ideea că ceilalți știu mai bine ce se întâmplă cu noi. De exemplu, e ușor să mergi la medic atunci când ești bolnav pentru că simți ca și cum îi transferi acestuia responsabilitatea pentru propriul corp.

Ne dorim să deținem controlul, dar pentru asta renunțăm la control. Prin renunțarea la control, alegem să ne abandonăm puterile crezând că acțiunile noastre exprimă forma supremă de control.

Mulți din cei care vorbesc despre mâncatul intuitiv, consideră acest concept drept posibilitatea de a te bucura de orice mâncare cu moderație și fără sentimente de vinovăție. Eu cred că mâncatul intuitiv este o aptitudine ce ne permite să redescoperim adevărata dietă umană. Aceleași principii se aplică – mănânci alimentele care îți plac fără regrete.

Te poți bucura de alimentele pe care le mănânci, dar trebuie să schimbi alimentele de care te bucuri.

Cum începi să Mănânci Intuitiv?

Mâncatul intuitiv este o abilitate înnăscută. Pentru a o experimenta din nou, trebuie să aduci liniște în jurul tău. De fapt, trebuie să vrei și să crezi că poți reînvăța această abilitate. Gândește-te la mâncatul intuitiv ca la o super-putere care se află în tine fără ca tu să știi să o controlezi. Prioritatea ta este să intri în contact cu propriile simțuri, nu să te concentrezi pe alimentație. Desigur, vei primi semnale mai concrete atunci când corpul tău nu încearcă să descifreze tipul de alimente pe care le consumi. Voi vorbi despre alimentație în următoarea parte a procesului de mâncat intuitiv.

Înainte de a începe acest proces, trebuie să pregătești terenul. În câteva cuvinte, va trebui să:

  • Renunți la prejudecățile nutriționale, sfaturile dietetice și credințele limitative.
  • Schimbă-ți perspectiva de la exterior către interior.
  • Fă liniște – blochează gândurile, oamenii gălăgioși, mediile agitate, locurile de muncă haotice.
  • Înțelege că acest proces necesită răbdare, concentrare, conștientizare.

Primul lucru pe care îl poți face pentru a începe să mănânci intuitiv este să îți permiți să simți că îți este foame. În loc să mănânci pe autopilot, ia o pauză de la mesele zilnice. Ascultă-ți corpul pentru a afla ce are de spus.

Cum te simți când îți este foame? Te gândești la mărul din bol sau încă visezi la ciocolată? Rezervă-ți câteva momente pentru a observa efectiv senzațiile ce îți trec prin corp. Unde simți senzația de foame? Îți este foame de ceva în mod deosebit sau îți este doar foame? Senzația de foame a fost declanșată de un miros, de un stimul vizual, un moment al zilei sau de o lipsă autentică de nutrienți?

Mâncatul intuitiv nu este o dietă. Mâncatul intuitiv este o aptitudine înnăscută pe care o poți reînvăța. Totul începe cu dorința de a nu mai ține diete și a redobândi control asupra propriului corp. În loc să lași mâncarea să decidă cum te simți, folosește-ți instinctele pentru a simți senzații autentice și naturale.

Vrei să afli mai multe despre mâncatul intuitiv și cum se aplică în cazul tău? Programează-te la o Sesiune de Claritate Nutriție Intuitivă.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Scrie un comentariu