Nutriție și Stil de viață

Orar mese/Cum să mănânci pentru a eficientiza procesul de digestie

Există nenumărate modele de a organiza mesele pe parcursul unei zile astfel încât să maximizezi rezultatele urmărite (fie că vrei să slăbeşti, să te îngraşi, să fii sănătos, să te menţii etc.). Bineînţeles că există controverse şi în cadrul acestui subiect, aşa cum există în mai toate aspectele vieţii. E normal pentru că suntem diferiţi şi ar trebui să ne obişnuim cu asta. Ei bine, tu eşti singurul care poate decide cum, cât şi când e mai bine să mănânci.

În urma studierii şi aplicării mai multor variante, am decis că una dintre cele mai eficiente abordări este cea bazată pe 4 mese pe zi (3 mese principale şi o gustare între prânz şi cină). Distanţa dintre mese este undeva la 4 ore. Se poate strecura şi o a doua gustare între mic dejun şi prânz dacă simţi că este necesară, atât pentru senzaţia de saţietate, cât şi pentru completarea aportului caloric. Dacă mănânci echilibrat, ţinând cont de combinarea şi modul de preparare a alimentelor, atunci ştii că durează aproximativ 4 ore pentru ca mâncarea să părăsească stomacul (cu unele excepţii determinate de combinarea alimentelor). Bun, atât timp cât respecţi toate regulile, nu ar trebui să dureze mai mult de 4 ore aşa că nu ai nevoie de mai multă mâncare sau mai multe mese. Aceste principii sunt aplicabile persoanelor fără afecţiuni de genul diabetului, caz în care este recomandată aplicarea unui plan ce include mai multe mese pentru a evita fluctuaţiile de glicemie.

Exemplu orar mese:

Ora 7:00 – te trezeşti, bei apă, pregăteşti micul dejun
Ora 7:30 – mic dejun
Ora 11:30 – prânz
Ora 15:30 – gustare
Ora 19:30 – cină
Ora 23:30 – somn

Să spunem că te trezeşti la ora 7. Bei apă, pregăteşti micul dejun şi mănânci la 7:30. Următoarea masă, prânzul, va fi servit la ora 11:30. Gustarea urmează la ora 15:30 şi cina la 19:30. Normal ar trebui să fii în pat şi să fii pe drumul către somn la ora 22:30 – 23. Astfel, vei dormi suficient, nu îţi vei încărca organismul şi îl vei lăsa să lucreze în linişte pentru a-ţi oferi energie pe parcursul întregii zile. Imaginează-ţi ce se întâmplă în organism dacă îi dai prea multă mâncare – organismul se va concentra pe digerarea alimentelor şi nicidecum pe construcţie, creştere, energizare, vindecare.

Iată şi câteva sfaturi legate de mese:

  • mănâncă suficient – un meniu sărac în calorii, este, de regulă, sărac şi în nutrienţi; nu avem nevoie doar de energia primită prin asimilarea de calorii, ci şi de beneficiile nutrienţilor;
  • mănâncă variat – un meniu disociat te poate ajuta pe termen scurt, în funcţie de nevoile personale, însă abuzul va determina un răspuns nefavorabil din partea organismului care nu primeşte ceea ce are nevoie; vei obţine într-adevăr rezultate, dar e posibil să te confrunţi cu probleme pe termen lung – ca variantă, mănâncă disociat în cadrul aceleiaşi mese, începând cu alimentele ce se digeră mai uşor şi apoi trecând la cele care necesită un timp mai îndelungat;
  • fii pregătit – stabileşte cu o zi înainte ce urmează să mănânci, pregăteşte mesele şi deţine controlul asupra a ceea ce mănânci; dacă există o legătură puternică între tine şi propriul corp, nu vei mai fi nevoit să prepari alimentele cu o zi înainte, ci vei da curs semnalelor transmise de corp, indicând de ce are nevoie;
  • acordă atenţie combinării alimentelor – este posibil ca recomandările generale să nu se aplice în totalitate tuturor, având în vedere că suntem diferiţi, mediile în care trăim, în care am crescut sunt diferite, aşadar descoperă ce funcţionează pentru tine;
  • mestecă bine alimentele – recomandarea generală este ca alimentele să plece deja parţial digerate de enzimele din cavitatea bucală – vei uşura activitatea stomacului, ajutându-ţi corpul să devină mai eficient şi să ajungă mai rapid la senzaţia de saţietate;
  • atenţie la prepararea alimentelor – asigură-te că alimentele sunt preparate corespunzător, folosind metode ce păstrează cât mai mult din nutrienţi – ideal ar fi să consumi alimentele în stare crudă în proporţie de 70-80% pentru a beneficia şi de enzimele conţinute ce înlesnesc digerarea alimentelor şi folosirea acestora pentru organism şi nu împotriva acestuia;
  • mănâncă atunci când îţi este cu adevărat foame – modelul prezentat nu poate fi aplicat cu stricteţe pentru că intervine şi senzaţia de foame – aici tu eşti cel care dictează orarul meselor.

Uite un exemplu de meniu bazat pe modelul descris mai sus:

Mic dejun – apă, grepfrut (poţi alege orice alt fruct doreşti), omletă cu legume (poate fi vorba de spanac, broccoli, ardei gras) şi o felie de pâine.
Prânz – salată de dovlecei, morcovi, cuşcuş, năut cu parmezan ras, dressing din zeamă de lămâie şi ulei de măsline.
Gustare – o portocală şi o mână de nuci.
Cină – frigărui de curcan/pui/peşte cu legume (vinete, ceapă, ardei gras).

Cu siguranţă vei observa schimbări benefice în organism dacă elimini tot ce înseamnă toxicitate (chiar şi felul haotic de a ne alimenta) şi vei opta pentru un stil de viaţă curat în care să te hrăneşti cu adevărat. Ai grijă de tine, de sănătatea ta şi oferă-ţi ce este mai bun!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Scrie un comentariu